Templates by BIGtheme NET

c za d logo

“Centar za devojke“ je osnovan 15. aprila 1998. godine, na inicijativu dve volonterke “SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja". Cilj osnivanja “Centra za devojke” je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređivanju njihovog položaja u društvu.

MISIJA: Centra za devojke je osnaživanje devojčica, devojaka i mladih žena kroz edukaciju, aktivizam i kreativnost.

VIZIJA: Centar za devojke je siguran prostor, koji promoviše feminističke vrednosti i osnažuje/podržava devojčice, devojke i mlade žene.

CILJ: Centra za devojke su: osnažene, samopouzdane, snažne, bezbedne devojčice, devojke i mlade žene, aktivne u suprotstavljanju patrijarhatu, koje odlučuju o svojim životima sa mogućnošću za bolji položaj u društvu.

U “Centru za devojke“ je u proteklih 17 godina urađeno dosta projekata, koji su obuhvatali SOS telefon, sastajalište, radionice, predavanja, psihološku pomoć, feminističko-aktivističko  pozorište, festival. Tri glavne teme na kojima se radi su: prevencija nasilje nad devojkama, prevencija trgovine ljudima/devojkama i žensko zdravlje. Ciljna grupa su devojke od 15 do 30 godina. “Centar za devojke” je deo tri mreže i to: Mreže žena protiv nasilja; Mreže žena u crnom i AT mreže Srbije.

Od 2002. usmerile smo naš rad na edukaciju srednjoškolki. Do sada smo u 13 srednjih škola u Nišu i okruženju održale 1 515 radionice sa 21 220 srednjoškolki, na različite teme, koje proizilaze iz potreba devojaka kontinuirano ih realizujemo do danas.

Od 2011. rad “Centra za devojke” obuhvata i izražavanje kroz pozorišni medij.

Aktivistkinje „Centra za devojke“ su do sada izvodile čitajući performans „Vaginine monologe" i predstavu „Dobro telo,“ autorke Eve Ensler, kao i predstavu pod nazivom “Čekaonica", urađenu po tekstu Jasmine Tešanović “Italijanska komedija: Zašto je važno biti majka".

Od 2010. do 2014. smo u saradnji sa „Ženskim prostorom“ organizovale četiri puta FemiNiš-festival ženskog aktivizma i umetnosti. Kroz FemiNiš smo želele da skrenemo pažnju naših sugrađanki i sugrađana, kao i šire zajednice, ne samo na položaj žena u našem društvu, već i na bogatu feminističku teoriju i hrabar ženski aktivizam na ovim prostorima, koji postoji jako dugo. Važno nam je da onima koje/i žive u južnoj Srbiji približimo ideju feminizma i predstavimo sve ono što je aktuelno na feminističkoj sceni, ili se tiče rodne teorije i položaja žena. U okviru FemiNiš festivala, organizovale smo izložbe, radionice, koncerte, projekcije filmova, tribine, predstave, promocije knjiga, a i provodile dosta vremena u druženju sa gošćama festivala iz zemlje i regiona.

12049319 822514921203255 421100997981813595 nOd 2014. pokrećemo festival ArtFemine - Festival feminističkog aktivizma i umetnosti i do sada smo organizovale dva ArtFemine festivala. Festivalom ArtFemine otvaramo feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, delovanje, druženje aktivistkinja, teoretičarki, umetnica, sugrađana/ki i gošći iz zemlje i regiona. Posebno važan aspekt na koji ćemo obratiti pažnju u okviru ArtFemine festivala je povezivanje i osnaživanje feminističkog podmladka u zemlji i regionu. Festival smatramo veoma važnim, jer se u Nišu malo promoviše ženska umetnost, aktivizam i stvaralaštvo.

Tri puta za redom u poslednjoj nedelji maja meseca, aktivistkinje "Centra za devojke," organizuju Nedelju ženskog zdravlja. 28. maj je Međunarodni dan akcija za žensko zdravlje i reproduktivna prava, "Nedeljom ženskog zdravlja" želimo da podsetimo sve žene da je njihovo zdravlje i briga o sopstvenom zdravlju veoma važna, s obzirom na činjenicu da žene na žalost ne vode dovoljno računa o svom zdravlju ili kada počnu da brinu o njemu tada je kasno.

Nakon završene instruktaže za rad na SOS telefonu u decembru 2013. i januaru i februarau 2014, 25. februara je SOS telefonza devojke počeo sa radom. SOS telefon je za devojke koje želimo čuti, osnažiti, informisati ih o njihovim pravima, nasilju nad devojkama i ženama, o trgovini ljudima/devojkama. SOS telefon radi od utoraka do subote u periodu od 17 do 20h.

Više informacija o organizaciji možete naći OVDE!