Templates by BIGtheme NET

Okrugli sto „Kada u Srbiji čujete termin seks rad, da li stvarno znate o čemu se radi?“ održan je u Nišu 3. maja 2017. u organizaciji Anti trafiking mreže. Njemu je prisustvovalo 28 učesnica/ka iz niške Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda u Nišu, Višeg javnog tužilaštva, zdravstva, narodni poslanik u Skupštini Srbije, druga niška nevladina udruženjai članice AT mreže.

Govornice su bile Rada Vasiljković iz udruženja „Sloboda prava“, Ivana Radović iz udruženja ASTRA i Mladen Jovanović, aktivista i savetnik za izgradnju civilnog društva.

Dekriminalizacija seks rada i razlikovanje trgovine ljudima i seks rada su dve najvažnije stvari koje su istaknute na okruglom stolu.

06052017 1

Govorilo se o tome koliko su nezaštićene osobe koje se bave seks radom. Takođe, o nepoštovanju njihovih osnovnih ljudskih prava (pravo na bezbednost, pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na zaštitu od nasilja), različitim modelima koji postoje u svetu (negde se kažnjava klijen, negde osoba koja se bavi seks radom), a zaključak je bio dekriminalizacija, dakle da se ne kažnjava ni klijent ni osoba koja se bavi ovim radom.

Ivana Radović iz ASTRE, članica AT mreže, kaže da trgovinu ljudima-seksualnu esploataciju osoba nije odabrala i koja ne može izaći svojevoljno, za razliku od seks rada koja je dobrovoljna razmena seskualnih usluga između punoletnih osoba.

„Ako želimo bezbedno društvo za sve građane i građanke onda moramo da radimo istovremeno na zakonskim rešenjima, njihovoj primeni i izgradnji kulture. S jedne strane treba raditi na otklanjanju predrasuda koje svi imamo, a sa druge strane treba raditi na osnaživanju osoba koje se bave seks radom, da poznaju svoja prava ne bi li se smanjio strah od policije, a povećao broj prijava, kao i pružiti im besplatnu pravnu pomoć“, zaključio je Mladen Jovanović, aktivista i savetnik za izgradnju civilnog društva.

Održavanje okruglog stola podržale su fondacije OAK i Trag kroz projekat „Ženske nevladine organizacije u Srbiji protiv trgovine ljudima“.

06052017 2

LIKE US ON FACEBOOK!